Satış verimliliğini arttırmak için 7 tavsiye

Şirket gelirine doğrudan etkisi olduğu için satış verimliliğinin geliştirilmesi, büyüyen şirketler için en önemli konulardan biridir.

Satış verimliliği, maliyetler, ekibin eforu ve zaman gibi harcanan kaynakları azaltırken satışın arttırılmasıdır. Çoğunlukla, iş akışının otomatikleştirilmesi ve gereksiz işlerin ortadan kaldırılması ile satış verimliliği artar.

Şirketler satış ekiplerini büyütürken ve daha agresif satış hedefleri koyarken, süreci de beraberinde geliştirmeyi, doğru satış araçlarını kullanmayı ihmal edebilirler.

Satış verimliliğinizi arttırmak için aşağıdaki 7 tavsiyeye bir göz atın:

1- Yeni satışçılarınıza şirketinizi iyi tanıtın ve iyi bir eğitimden geçirin
Şirketlerin çok azında yeni satışçılar için bir eğitim programı vardır. Ancak satış ekibinin iyi eğitilmesi çok daha fazla satışla geri dönecektir. Şirketinizi, ürünlerinizi tanıması için satışçınıza gerekli bilgileri sunun. Eğer bir CRM kullanıyorsanız eski bilgilere erişmesini sağlayın. Hızlıca eğittiniz yeni satış temsilciniz size hızlıca kar ettirecektir.

2- Otomasyonu benimseyin

Bir satış temsilcisinin zamanının sadece 1/3’ü gerçekten satış yapmaya gider. Tekrar eden, gündelik işlere harcanan süre satışa harcanamayan süredir. Veri girişi, teklif hazırlamak gibi sık yapılan işlerin otomatik hale gelmesi satışçılarınızın müşterilerle daha çok zaman harcayabilmesini sağlar. Satış sürecinizde mümkün olan her aşamayı otomatik hale getirin.

3- Departmanlarınızı aynı hedefe odaklayın

Şirketinizde departmanlar arasındaki iletişim kopukluğu satışların kaçmasına ve gelir kaybına neden olur. Tüm ekibinize hedeflerinizden bahsedin ve herkesin aynı bilinçte olmasını sağlayın. Ekibinizin iletişimini güçlendirecek bir araç kullanın. TeamGram kullanarak ekibinizin yaptığı işler, yazdıkları notlar hakkında anında bilgi sahibi olabilirsiniz.


4- Satışçılarınızın doğru içeriklere ulaşabilmesini sağlayın

Satış temsilcileri günün önemli bir kısmını satış sunumu gibi içerikleri aramam veya hazırlamakla geçirir. Satış temsilcilerinize önemli satış belgelerine hızlı ulaşabileceği bir kaynak sunun. Gerektiği anda cep telefonundan bile açıp istediği sunuma, teklife, sözleşmeye ulaşan satış temsilcisinin başarıya ulaşma olasılığı yükselecektir.


5- Sosyal medyadan faydalanın

Sosyal medya satış ekiplerine müşterileriyle daha akıllıca iletişim kurmak için yardımcı olabilir. Müşteriyle tanışma aşamasındayken de, satış sonrası hizmet sunarken de sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz. Müşterinizin sosyal medya hesaplarından ilgi alanlarını, şirketlerinin durumunu, ihtiyaçlarını öğrenmeye başlayabilirsiniz. Yaptığınız bu ön hazırlık müşterinizle daha anlamlı bir iletişimde olmanızı sağlar.

6- Önemli metrikleri ölçümleyin

Gelirinize ve karlılığınıza bakarak satışlarınızın durumunu kolayca ölçümleyebilirsiniz. Çoğu işletme bunun ilerisine gidip satış verimliliğini ölçmez. Satış temsilcinizin yaptığı telefon görüşmesi sayısı, satışı gerçekleştirme oranı, satış gerçekleşene kadar müşteri ile ne kadar iletişime geçildiği, satışların ortalama süresi gibi bir çok aşamayı gözlemleyebilir ve ölçümleyebilirsiniz. Bu ölçümleriniz ile satış sürecinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.


7- Doğru araçlara yatırım yapın

Satış temsilcinizi işe aldınız ve eğiterek ona belirli bir yatırım yaptınız. Satışçılarınızın başarısına ve onları çevrenizde tutmaya da yatırım yapmalısınız. Satış ekibinize işlerini daha etkin yapabilmelerini sağlayacak teknolojik araçları sunun. Şirketinizde bir satış takip ve CRM programı kullanarak, satış sürecinizin her aşamasını daha iyi takip edin ve ekibinizden maksimum faydalanmaya başlayın.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook