Etkili bir satış süreci nasıl olmalı?

Satışları arttırmanın temelinde iyi bir satış süreci tanımlamak ve ekipçe bu süreci takip etmek etmek vardır. Satış boyunca geçtiğiniz tüm aşamaları ölçümleyin ve sürekli geliştirin. Satış süreci yönetimi için TeamGram gibi bir CRM programı kullanmak size çok yardımcı olacaktır. 2017 yılında halen iyi tanımlanmış bir satış süreciniz yoksa aşağıdaki aşamaları örnek alarak satışlarınızı arttırmakta ilk adımı atabilirsiniz.

1. Müşteri kitlenizi belirleyin
Ürününüze uygun müşteri profilini çıkarın ve çeşitli kanallardan bu müşterilere ulaşın. Bu profili ne kadar detaylandırırsanız, bulacağınız müşterilerin satın alma olasılığı o kadar artar.

2. Müşteri adaylarını elemeden geçirin
Bulduğunuz müşterilere birkaç soru sorarak hangileriyle daha fazla ilgilenmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bütçe, yetki seviyesi, ihtiyaç, zamanlama gibi detayları daha ilk görüşmenizde öğrenmeye çalışın. Bu soruların cevabına göre satışa dönüşme ihtimali yüksek müşteri adaylarına öncelik verin.

3. Yetkili kişiyle görüşün ve not alın

Satın alma kararını verecek yetkili kişiye e-posta, telefon, yüz yüze toplantı gibi yollarla ulaşın. Müşteri adayınızla ilşkinizi hızlıca kurmaya başlayın. Tüm görüşme notlarınızı CRM’inize kaydedin. Bu notlar hem bu satışınızda hem de ileride çok işinize yarayacak.

4. Zayıf noktaları tespit edin

Ürün ya da servisinize uygun olduğunu bildiğiniz bir müşteri sizinle iş yapmaktan neden vazgeçsin? Kendinizi müşterinizin yerine koyun ve zayıf noktlarınızı keşfedip, bu konularda önlemler alın. Bunun için CRM’inizi açın ve aynı ürünle ilgili gerçekleşmeyen eski potansiyel satışları inceleyin.

5. Sunum yapın, endişeleri giderin
Müşterinizle yüzyüze görüşmenizdeki kısıtlı zamanı iyi değerlendirin. Toplantıya iyi hazırlanın ve ürün/hizmetinizi en iyi şekilde sunun. Müşterinizin endişelerini öngörerek güvende hissetmelerini sağlayın. Sunumunuzu CRM’inize yükleyin, gerektiği anda her yerden ulaşın.

6. Teklifinizi gönderin

Müşterinizin ihtiyaçlarını tamamen anladıktan sonra teklifinizi gönderin. Gönderdiğiniz teklifin basit ve anlaşılır olduğundan emin olun. Müşteriniz teklifinizi okuduktan sonra takip etmek için mutlaka arayın. TeamGram kullanarak, etkileyici satış tekliflerini dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz. TeamGram, müşteriniz teklifinizi okuduğunda sizi haber verir. Gerekirse teklifinizi cep telefonunuzdan bile revize etmenize olanak verir.

7. Sipariş alın
Müşterinizin ilgisini teklifinizle yeterince çekip endişelerini giderdiğinizde satışı tamamlamak için yeniden müşterinizle iletişme geçin. Siparişi alın ve hızlıca hazırlamaya başlayın. TeamGram ile tekliflerinizi tek tıkla siparişe dönüştürebilirsiniz. Siparişi hazırlayacak ekip arkadaşlarınız anında haber alır ve süreç hızlanır.

8. Teslim edin
Siparişi aldığınız anda satış sona ermez. Sattığınız servis/ürünün teslim edilmesi müşteri için en önemli kısımdır. Teslimatı yapacak ekip arkadaşlarınızı görevlendirin ve herşeyin tamamen teslim edildip müşterinizin memnun olduğundan emin olun. TeamGram ile ekip arkadaşlarınıza satışınızla ilgili yapılacak işleri atayabilirsiniz. Hatırlatma ve anlık bildirimler ile yapılan işleri kolaylıkla takip edebilirsiniz.

9. Çapraz satış yapın
Hizmetinizden memnun kalan müşterilerinizle iletişim halinde kalın, yeni ihtiyaçlarını öğrenin. Unutmayın ki memnun bir müşteriye yeniden satış yapmak, yeni bir bir müşteri bulmaktan çok daha kolay olacaktır.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook