CRM Seçerken Yapılan 10 Önemli Hata

Teknolojinin gelişmesi ve şirketlerin işlerini dijitale taşımaya başlaması ile her geçen gün daha fazla işletme Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) çözümü kullanmaya başladı. İhtiyaçların farklılığı ve bu konuda çok fazla çözümün olduğu düşünüldüğünde sizin için doğru çözüm hangisi?

Şirketinizin ihtiyaçlarına en uygun çözümü ararken sizin -sıklıkla yapılan- aşağıdaki hataları yapmamanızı istiyoruz.

1- CRM kullanmak için isteksiz olmak
İşletmelerin düştüğü en büyük hatalardan biri, bir türlü CRM kullanmaya başlamamalarıdır. CRM’in şirketinize getireceği faydalar ve günümüz koşulları düşünüldüğünde şirketinize modern, hesaplı ve kolay kullanımlı bir CRM alarak büyümenin yolunu açmalısınız.

2- Neden bir CRM’e ihtiyaç olduğunu belirleyememek
CRM seçeneklerini karşılaştırmaya başlamadan önce mutlaka şirketinizin bu tip bir çözümden beklentisini çok iyi belirlemelisiniz. İhtiyaçlarınızı bir liste haline getirin ve incelediğiniz CRM’lerin bu listenin ne kadarını karşılayabildiğini, ücretsiz deneme süresi boyunca ekibinizle birlikte deneyimleyin.

3- Satış ekibini yeterince düşünmemek
Yöneticiler kendi isteklerine yönelik özellikler sunan bir CRM çözümü seçmeye odaklanabilirler. Öncelikle “satış” ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun. Satış ekibinin maksimum faydalanacağı, daha akıllı ve hızlı satış yapılabilmesine imkan veren bir çözüme yönelmeye özen gösterin.

4- Bir özelliği çok beğenip sistemi satın almak
Şirketler sıklıkla çözümün sadece bir özelliği çok hoşlarına gittiği ya da çok uygun fiyatlı olduğu için satın alma kararı verebiliyorlar. CRM’i şirketinize yaptığınız çok önemli bir yatırım olarak görmelisiniz. Karar verdiğiniz çözümün şirketinizin uzun vadede hedeflerine uygun bir çözüm olduğundan emin olun. Yoksa ilerleyen zamanlarda yeni bir CRM bakmaya başlayabilirsiniz.

5- Ekibin kullanamadığı bir CRM seçmek
Seçtiğiniz çözüm ne kadar harika olursa olsun, ekibiniz kullanmıyorsa bir işinize yaramaz. Seçim yaparken ekibinizi dahil edin ve sistemi ne kadar kullanabildiklerini gözlemleyin. Ekibinizin kolay kullanabildiği bir CRM seçerek maksimum faydayı sağlarsınız.

6- Uyumsuz bir sistem seçmek
İşletmeniz büyüdükçe CRM dışında çözümlere de ihtiyacınız olabilir. CRM’inizin ileride kullanacağınız e-posta/SMS ile pazarlama, sanal santral ve benzeri araçlarlarla entegre olabilecek bir yapıda olup olmadığını kontrol edin.

7- Hangi verilere ihtiyaç olduğunu bilmemek
CRM çözümüne karar vermeden önce özellikle hangi verileri toplamak istediğinizi biliyor olmalısınız. Satın almaya karar verdiğiniz çözüm de bu verileri eksiksiz toplamanızı ve işinizle ilgili kararları daha doğru almanızı sağlamalıdır.

8- Önemli bazı özellikleri gözden kaçırmak
CRM genellikle sadece satış ihtiyaçları göz önünde bulundurarak seçilir. Bazı CRM çözümleri ise müşteri ve satış bilgilerini kaydetmek dışında satış ekibinin ve diğer bölümlerin işine yarayacak ek özellikler de sunar. Örneğin TeamGram; teklif hazırlama, sipariş yönetimi, iş listesi, özel uygulamalar, alacak/borç takibi, e-postaların CRM’e kaydedilmesi gibi şirket verimliliği artırmaya yardımcı birçok ek özelliğe sahiptir.

9- Satış sürecini planlamamış olmak
İyi bir CRM çözümü kullanmaya başlamak satış sürecini oluşturmanızı sağlamaz. Müşterilerinizin satın alma aşamalarını göz önünde bulundurarak şirketinizin satış sürecini mutlaka tanımlamalısınız. Belirlediğiniz satış aşamalarını kolayca takip edebilmenizi sağlayacak bir CRM seçmelisiniz.

10- Mobil kullanımı göz ardı etmek
Satış ekibi, müşteri görüşmeleri için sıklıkla ofis dışına çıkabilir. Satış ekibiniz, ofis dışındayken de CRM’e erişebilmeli, çözümün tüm özelliklerini kullanabilmelidir. Örneğin; toplantı öncesi önemli bilgileri kontrol edebilmeli, toplantı sırasında ürün bilgisi vererek kolaylıkla teklifini revize edebilmeli ve sipariş alabilmelidir. Seçtiğiniz CRM çözümünün mobil uygulamalarının (Android ve IOS) olduğundan emin olun.

———–

TeamGram, şirketinizde müşteri ile tanışmanızdan siparişin teslimine kadar tüm satış sürecini, cari hesapları, stok durumunu ve yapılacak işleri yönetmenizi sağlayan bulut tabanlı bir iş aracıdır. TeamGram’ın kolay kullanımı ve anlaşılır arayüzü sayesinde, şirketinizde daha verimli çalışın, ekipçe daha çok iş bitirin ve satışlarınızı kısa sürede artırın.

Mobil uygulamaları ve uygun fiyatları ile tüm ekibinizin kolayca kullanacağı CRM uygulaması TeamGram’ı 14 gün ücretsiz deneyin.

14 Gün Ücretsiz Deneyin
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook