Müşteriye E-Posta Yerine Telefonla Ulaşılacak 7 Durum

Eposta toplantıları koordine etmek, görüşme ayarlamak ve müşterinize sonraki adımları hatırlatmak için iyi bir araçtır. Ancak, satış sürecinizi ilerletmek için, özellikle de aşağıda sıralanan durumlarda, müşterilerinize eposta yerine telefonla ulaşmaya çalışın.

1. Müşteri şirketi keşfetmek/anlamak için
Müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları karşılayacak çözümler sunmak satıcıların en önemli görevidir. Bunun için müşterinize doğru soruları yöneltmelisiniz. Bu konuda müşterinize eposta göndermeyin. Müşterinizin vereceği cevapları çok iyi dinleyeceğiniz bir anda telefon ile veya yüzyüze görüşün.

2. İlk defa tanışırken
Bazen satış süreci devam ederken sizden satışla ilgilenmeniz istenebilir. Eposta yolu ile tanıştırılıyor olsanız bile müşterinize mutlaka telefonla ulaşın ve kendinizi tanıtın. Gerektiği durumlarda size telefonla anında ulaşabileceğini, ilginizin hiç eksik olmayacağını hatırlatın.

3. Teklif ve sözleşme konularında
Bir teklif veya sözleşme gönderdikten sonra müşterinizden cevap alamazsanız, “Teklifi inceleme şansınız oldu mu?” gibi bir eposta göndermeyin. Ya da sözleşmeyle ilgili bir soru size eposta ile gönderildiğinde, “Sizi en yakın sürede arayıp sorularınızı cevaplayacağım” gibi bir eposta ile müşterinize onu arayacağınızı haber verin. Teklif, sözleşme gibi hassas konularda soruları anında yanıtlamak ve endişeye dönüşmesini engellemek için bir telefon görüşmesini tercih etmelisiniz.

TeamGram ile satış tekliflerinizi kolayca hazırlayabilir ve müşterinize TeamGram içinden eposta ile gönderebilirsiniz. Müşteriniz teklifinizi okuduğunda anlık bildirimlerle haber alır ve müşterinizi ne zaman aramanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

4. İtirazları yanıtlarken
Müşterinizin fiyat, özellik, sunulan servis gibi konularda bazı itirazları olabilir. Olası itirazları önceden belirlemeli ve hazırlıklı olmalısınız. Müşteriniz “X özelliğinin işimize yaramayacağını düşünüyorum” gibi bir eposta yolladığında telefon edip bahsedilen özellikten nasıl faydalanabileceklerini anlatmalısınız.

5. Pazarlık yapmak için
Müşteri adayınız size fiyat hakkında endişelerinden bahseden bir pazarlık epostası gönderdiğinde mutlaka telefonla karşılık verin. Eposta ile yeni bir fiyat vermeyin ya da pazarlık isteğini hemen reddetmeyin. Telefonda neden fiyatı düşürmek istediklerini öğrenmeye çalışın ve pazarlığı da yine telefonda yapın.

6. Sorularınıza cevap ararken
Müşterilerinizi sorularınıza cevap vermesi için eposta ile rahatsız etmeyin, müsait bir zamanda telefonla arayın. Müşterilerinizi sadece eposta üzerinden iletişim kurmaya alıştırırsanız, satış sürecinin uzayacağını, müşterinizin bazen epostanızı görmeyebileceğini, geçen süre içerisinde ilginin kaybolabileceğini unutmayın.

7. İlişkinizi güçlendirmek için
Müşterinizle ilişkinizi güçlendirmek şimdiki ve ilerideki satışlar için en önemli iştir. Bir satıcı olarak iyi bir dinleyici ve hikaye anlatıcı olmalısınız. Bu özelliklerinizi eposta içine hapsetmeyin. Müşterilerinizle hem sohbet hem de bilgi akışı telefon üzerinde çok daha etkili olur. Kişisel ve profesyonel ilişkinizi geliştirmek için mutlaka yüzyüze veya telefonda görüşün. Müşterinizle yapılan tüm görüşmeleri, geçmişteki satışları, gönderdiğiniz tekliflerini anında görmek için şirketinizde CRM kullanın.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook