Müşteri Adayınız Niteliksiz Çıkarsa…

Görüştüğünüz müşteri adaylarının büyük kısmının niteliksiz olması doğaldır. Zaten o nedenle satışa geçmeden önce niteliklerini kontrol ediyorsunuz. Yine de bunları elde etmek için şirketiniz önemli maliyetlere katlandı. Şimdi bunu tamamen kaybetmek yerine, buradan bir fayda çıkarmaya çalışmak akıllıca olur. Neler yapabileceğinizi okuyun.

Niteliksiz müşteri adayınız, sizi nitelikli bir adaya götürebilir mi? 

Tanımadığınız bir şirkette ilk konuştuğunuz kişi en doğru kişi olmayabilir. Bu kişinin, kendisinde eksik olan özelliklere sahip olan kişilerle sizi tanıştırıp tanıştıramayacağını kontrol edebilir, en azından buların kimler olduğunu öğrenip bunları yeni adaylar olarak listenize alabilirsiniz. 

Mesela sizi arayan kişi, makul bir sürede, sizin sunduğunuz ürüne ihtiyaç duyan, böyle bir ürünü seçmeye yetkili olan, ancak bu iş için bütçesi olmayan biriyse, bütçeyi verebilecek kişiyle sizi görüştürmesini teklif edebilirsiniz.

Niteliksiz adayınız, zaman içinde nitelikli hale gelebilir mi? 

Görüştüğünüz kişinin bugün için ihtiyaç duyduğu şeyleri ona sunamıyor olabilirsiniz. Alım için yetkisi veya bütçesi olmayabilir. Zamanlama size uymuyor olabilir. Yine de yakın gelecekte bunlarda bir değişiklik olasılığı olup olmadığını kontrol edin. 

Birkaç ay sonra bu adaya geri dönüp durumda bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için CRM sisteminizde ileri tarihli bir aktivite oluşturabilirsiniz.

Niteliksiz adayınız, kendi kendine veya başka bir kanaldan yine de alım yapabilir mi? 

Bazen bir müşteri adayı, satış ekibinizin zaman ayırmasına değecek büyüklükte olmasa da satın alma imkanına sahip olabilir. 

Onu CRM sisteminizde niteliksiz olarak işaretlerken, nazikçe web sitenizden veya bir iş ortağınız üzerinden alım yapmaya yönlendirebilirsiniz.

 

Niteliksiz adayınız, başkalarının fikrini etkileyebilir mi? 

Bazı niteliksiz adaylar, hiç bir zaman müşteriniz olamasalar da, farklı ortamlarda sizden olumlu bahsederek yeni müşteri adayları elde etmenize yardımcı olabilirler. 

Bunları, izinlerini alarak bülten gönderim listenize eklemek iyi olabilir.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook