CRM ile neler yapılır?

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), küçük ve orta ölçekli işletmelerin alabileceği en değerli sistemdir. CRM kullanma süresi arttıkça, şirkete sağladığı fayda da artmaya başlar. Bu yönüyle CRM şirketinize aldığınız bir çalışan kadar değerlidir. Yine de unutmamak gerekir: Her hangi bir sistem içine kaydedilen bilgi kadar değerlidir. Daha iyi rekabet etmek için şirketinize mutlaka bir CRM adapte edin, içine de önemli her bilgiyi kaydedin.

CRM ile neler yapabilirsiniz? Müşteri ilişkileri yönetimi ne işe yarar? 10 maddede CRM’in faydaları:

1-Müşteri bilgilerini kaydettiğiniz tek bir kaynağınız olsun
Müşterilerinizin kontakt bilgilerinin yanı sıra, onlarla yapılan tüm görüşmelerin, geçmişteki satışların, dosyaların, önemli günlerin kaydedildiği tek bir kaynak olması müşterilerinize daha iyi bir hizmet sunabilmenizi sağlar. Bir müşterinizle telefonla konuşacağınız zaman, önceki bilgileri gözden geçirerek konuşma daha başlamadan avantaj sahibi olabilirsiniz. Satış  temsilciniz bahsedilen tüm konulara hakim olduğunda, müşteriniz de kendini daha iyi hissedecek ve sizinle iş yapmaya daha açık hale gelecektir.

2-Satış süreçlerinizi daha kolay takip edin
Hangi satış temsilziciniz hangi satışla ilgileniyor? Satış ne durumda? Müşteri ile tanışmanızdan, siparişin teslim edilmesine kadar tüm süreç hakkında daha çok bilgi ve kontrol sahibi olun. Satış ekibinizin her gün yaptığı işleri daha kolay, daha hızlı bir hale getirirseniz, satışçılarınız müşterileri ile ilgilenmek için daha fazla zamana sahip olur. Teklif hazırlamak gibi sık yapılan işleri şablonlar oluşturarak hızlandırabilir ve satış ekibinizin operasyonel işlerini hafifletebilirsiniz.

3-Satış ekibinizle bilgi paylaşın
Aynı şirket tarafından satış için bir kaç defa ve farklı satışçılar tarafından aranmak bir çoğumuzun başına gelmiştir. Bu tip durumlar müşteri gözünde kötü bir işleyiş olduğu izlenimini bırakır.

4-Satış kaynaklarınızı daha iyi yönlendirin
Büyük müşterileriniz satış ekibinizin daha fazla kaynağına ihtiyaç duyabilir. Bazı müşterilere satış ise daha az kaynakla devam edebilir. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) programı kullanarak, aktif satışlarınızı satış temsilcileriniz arasında nasıl dağıtacağınızı, kimin hangi satışla ilgileneceğini çok daha iyi anlayabilirsiniz.

5-Daha fazla satış yapın
Her işletmenin amacı daha çok satış yapabilmektir. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) programları da tam olarak daha çok satış yapmanıza yardımcı olmak için geliştirilmiştir. Tüm ekip çalışanlarınız şirketinize aldığınız CRM’i olması gerektiği gibi kullanmaya başladığında, CRM’in burada listelenmiş  faydaları sayesinde satışlarınız yükselmeye başlayacaktır. CRM’inizi istekle kullanın, şirketinizde kullanılmasını sağlayın, sonuç olarak da, kısa bir sürede satışlarınızın artışını izleyin.

6-Önemli satış belgelerinin paylaşılması ve kolay ulaşılmasını sağlayın
Müşteriyle paylaşılan kataloglar, teklifler, sözleşmeler, yapılan işlerle ilgili resimleri paylaştığınız ve kaydettiğiniz bir kaynak çok işinize yarar. Gerektiğinde güncel bilgilere ve dosyalara her yerden ulaşabilmek satış ekibinizi daha da güçlendirir.

7-Ekip çalışmasını kolaylaştırın
Önemli bilgiler paylaşıldığında ilgili kişilerin görebilmesi, satış ekibinin yardımlaşmasını kolaylaştırır. Ekip arkadaşlarının yapılan işlerle ve ilerleyen satışlarla ilgili bilgi sahibi olması, birlikte başarmanın önünü açacaktır. Her gün kullanmaya alıştığımız sosyal ağlara benzer bir yapıdaki CRM yazılımları, tüm ekibin kolayca kullanabileceği ve yardımlaşabileceği bir ortam sağlar.

8-Müşteri verilerinizi kalıcı hale getirin
İnsanlar işlerini değiştirebilir. Bir çalışan işi bıraktığında, yaptığı işler ve ilgilendiği satışlarla ilgili bilgilerin de ulaşılamaz olması şirketinize zarar verebilir. CRM’e kaydedilen tüm bilgiler kalıcıdır. İşe yeni başlayan biri olduğunda da eski verileri inceleyerek kısa sürede işe adapte olur. Satışlar sıfırdan başlamaz, kaldığı yerden devam eder.

9-Mobil CRM ile daha hızlı çalışın
Satış ekibinin sıklıkla ofis dışına çıkıp müşterilerle buluşması doğaldır. Satış temsilcileri müşterilerle yaptıkları toplantılarla ilgili bilgileri, satışın nasıl ilerlediği ve hangi aşamada olduğunu normalde ancak ofise gelince kaydedebilir. Mobil uygulamaları olan bir CRM kullanmak bunu değiştirir. Satış temsilcisinin daha müşteri ile görüşürken cep telefonunda teklif hazırlayabilmesi, anında müşteriye teklifi gönderebilmesi ve bunun gibi bir sürü işi mobil haldeyken halledebilmesi zamandan tasarruf ederken satış verimliliğini de oldukça arttırır.

10-Hatırlatma ve bildirimlerle hiç bir şeyi kaçırmayın.
Tamamlanan veya yapılacak işler, yeni teklifler, alınan siparişler ve ekip arkadaşlarınızın paylaştığı notlar hakkında mobil hatırlatmalar ve bildirim mesajları alarak işinizi eksiksiz takip edersiniz. Şirketinizdeki önemli gelişmeleri anında öğrenmek, doğru zamanda doğru aksiyonları almanın yolunu açar.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook