CRM mi? ERP mi?

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve kurumsal kaynak planlama (ERP) programları temelde farklı işlevleri olmasına rağmen, bazı ortak özellikler taşıdıklarından, hangisinin seçileceği konusunda kafa karışıklıklarına neden olabilirler. Öncelikle işletmenizin ihtiyacını belirlemeli ve ihtiyacınızı karşılayacak çözüme yönelmelisiniz.

CRM ne işe yarar?

Basitçe, CRM programları müşteri ile yapılan tüm etkileşimlerin kaydedilmesi ve saklanması ve şirket içinde paylaşılması için kullanılır. CRM, yöneticiler tarafından satışların takibi ve satış ekibinin yönetimi için, satıcılar tarafından müşterilerle satış için yapılan teklif hazırlama, sipariş takip etme gibi tüm işler için kullanılabilir. CRM’in asıl amacı müşterilerle ilgili bilgilerin düzenli saklanması, müşteri ilişkilerini güçlendirmek ve satışları arttırmaktır.

ERP ne işe yarar?

CRM müşteriye odaklanırken, ERP operasyonel işlere odaklanır. ERP sistemleri iş akışını geliştirmeye yönelik özellikler sunar. CRM’de olduğu gibi, ERP de tüm şirket çalışanlarının standard bilgi girişi ve paylaşımı yapabilmesi için bir platform sunar. Şirketin verilere odaklanmasını sağlayarak, operasyonel işlerin iyileştirilmesini ve daha az kaynakla daha etkili çalışmasını sağlar.

Fark nedir?

CRM ve ERP programları karlılığı artırmak için farklı yaklaşımlar sergilerler. ERP iş yükünü hafifletmeye, masrafları azaltmaya odaklanır. CRM ise karlılığı artırmak için daha fazla satış hacminin önünü açar, müşteri ilişkilerini geliştirmeye yarayan özellikler sunar. Müşteri ile gelişen ilişkiler de müşteri sadakati ve kar olarak geri döner.

CRM mi? ERP mi? İkisi de mi?

Bir işletmenin ikisine de ihtiyacı olup olmadığı, işletmenin büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlıdır.

Küçük bir işletme için bile sayısız e-posta, çeşitli excel dosyaları ve elle yazılmış notlar içinde saklı müşteri bilgileri yerine CRM içinde düzenli bir şekilde kaydedilmiş bilgiler şirket için çok değerli olacaktır.

Bir çok küçük işletme tek odalı küçük bir ofiste işe başlar. Karmaşık iş akışlarını düzene sokmak ve masrafları kısmak için kullanılan ERP başlangıçta biraz gereksiz gelebilir. Şirket büyüdükçe kaynak planlama için bir yazılıma gerek duymaya başlanır.

Büyük şirketlerin hem CRM, hem ERP kullandığı sıklıkla görülür ve birbiriyle entegre olabilen çözümlere yönelirler.

Hangisine öncelik vermek gerekir?

Hangi sistemin daha önemli olduğuna karar vermek, bir arabada motor mu olsun direksiyon mu olsun diye karar vermeye benzer. CRM bir işletmeye güç veren motordur, satış sürecini geliştirir ve satışları artırır. ERP, işletmeye yön vermek, engelleri önceden sezip çevresinden dolaşmak ve akıcı bir işleyiş sağlamak için kullanılır.

Bir işletme iş akışını geliştirebilmesi için öncelikle iş akışına sahip olmalıdır. Masrafları kısmanın yollarını aramak için de öncelikle kar eden bir hale gelmelidir. Satış olmadan operasyonel işlerin mükemmel hale getirilmesi bir işe yaramaz. Satış imkanları yaratmak ve satışları sürdürebilmek geri kalan herşeyi mümkün kılar. Bu yüzden CRM, bir işletmenin ilk yazılım yatırımı olmalıdır. CRM satışları artırarak, bir işletmenin ERP’ye ihtiyaç duyacak kadar büyüyebilmesini sağlar.

——————————————–

TeamGram, şirketinizde müşteri ile tanışmanızdan siparişin teslimine kadar tüm satış sürecini, stok durumunu, cari hesapları ve yapılacak işleri yönetmenizi sağlayan bulut tabanlı bir iş aracıdır. Mobil uygulamaları ve uygun fiyatları ile tüm ekibinizin kolayca kullanacağı CRM uygulaması TeamGram’ı 14 gün ücretsiz deneyin.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook