Satış Hedefleri Yönetimi

Elden gelenle yetinmeyin. Akıllı hedefler belirlemek, ekibinizin performansını yükseltir. Hedef yönetimi, TeamGram satış panosuyla şimdi daha kolay.

Satışın en kritik unsurlarından biri, hedef yönetimidir. Akıllıca hedef belirlemek ve bunun için çalışmak, hedef koymadan elinizden geleni yapmaktan daha iyi sonuç verir.

SMART Hedefler

Hedefin nasıl seçildiği ve yönetildiği, sonuca çok etki eder. İş dünyasında hedef belirlemede SMART yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu yöntem, hedeflerin 5 özelliğe sahip olmasını gerektirir. Bu özelliklerin İngilizce karşılıklarının baş harfleri, SMART (Akıllı) kelimesini oluşturur.

  • Somut (Specific): Hedefiniz net ve kolayca anlaşılabilir olmalı. “Mümkün olan en yüksek satışı yapmak” iyi bir hedef değildir, çünkü neyin mümkün olduğu tartışmalı olabilir. Satış tutarını parasal olarak belirlemek, netlik sağlar.
  • Ölçülebilir (Measurable): Hedefiniz, kolayca ölçülebilen bir metriğe dayanmalıdır. Mesela “Pazar lideri olmak”, eğer pazardaki bütün oyuncuların kesin satış verileri elinizde yoksa iyi bir hedef değildir.
  • Ulaşılabilir (Achievable): Hedefiniz, eldeki imkanlarla ulaşılabilir nitelikte olmalıdır. Ekibiniz, hedefinizin ulaşılamaz olduğunu düşünmeye başladığında artık bu hedefin motive edici etkisi kalmaz.
  • Sonuç Odaklı (Result-oriented): Hedefin iş sonuçları açısından anlamlı bir etkisi olmalıdır. Kolay ölçülen ama iş sonuçlarına etkisi olmayan metriklerden kaçının. Mesela belli sayıda teklif göndermeyi veya gönderilen tekliflerin belli bir oranını satışa dönüştürmeyi hedeflemek yerine belli miktarda satış yapmayı hedeflemek genellikle daha anlamlıdır.
  • Süreli (Time-bound): Süre kısıtlaması olmayan hedefler anlamsızdır. Hedefinize ne zamana kadar ulaşılması gerektiğini de belirlemelisiniz.

Satış Hedefleri ve TeamGram

TeamGram’ın satış hedefleri yönetimi için ayrı bir panosu vardır. Buraya ana menüden veya ana menüdeki Daha seçeneği altından ulaşabilirsiniz.

Satış hedefleri sayfasında, departman ve kişi bazında, aylık, çeyreklik ve yıllık satış hedefleri belirleyebilir, her bir hedefin ne kadarının gerçekleştiğini canlı olarak izleyebilirsiniz.

Her hedef için hedef panonuzda ayrı bir gösterge oluşur. Bu göstergeler, hedefle ilgili bilmeniz gereken temel verileri bir bakışta görmenizi sağlar.

Aşağıdaki örnekte, satış ekibinin tek bir üyesinin kişisel aylık hedefini görüyoruz. 

Bir bakışta bu kullanıcının aylık satış hedefinin 100.000 TL olduğunu, şu ana kadar bunun %62’sini gerçekleştirmiş olduğunu anlayabiliyoruz. Gri çubuk üzerindeki beyaz çizgi bize şu ana kadar dönemin yaklaşık yarısının geçmiş olduğunu gösteriyor. Henüz hedef yakalanmamış olsa da, ayın yarısında hedefin %62’sinin gerçekleşmiş olması bize bu kullanıcının hedefinin önünde olduğunu gösteriyor. Yeşil renkli ilerleme grafiği, hedefin önünde olunduğunun bir başka göstergesi. 

Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Satış ekibinizin performansını yükseltmek için hedef yönetiminden faydalanın. SMART (somut, ölçülebilir, ulaşılabilir, sonuç odaklı, süreli) hedefler belirleyin. 

TeamGram hedef panosu, kimin ne kadar zamanda ne kadarlık satış hedefi olduğunu net biçimde görüntüler. Yapılan satışları otomatik olarak buraya yansıtır. Hedefleri zamana orantılı biçimde görüntüler. 

Farklı kişi ve departmanların hedeflerinin neresinde olduklarını bir arada göstererek zevkli ve heyecanlı bir rekabet ortamı oluşturmanıza yardımcı olur.

Denemek için şimdi TeamGram’a giriş yapın. Hesabınız yok mu? Hemen deneme hesabı açın.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook